ÎNTOCMIREA PROCESELOR-VERBALE DE CONSTATARE, ÎN CAZUL OFERTEI REALE URMATE DE CONSEMNAREA SUMEI DE CĂTRE DEBITOR

ÎNTOCMIREA PROCESELOR-VERBALE DE CONSTATARE, ÎN CAZUL OFERTEI REALE URMATE DE CONSEMNAREA SUMEI DE CĂTRE DEBITOR

Intocmirea proceselor-verbale de constatare, in cazul ofertei reale urmate de consemnarea sumei de catre debitor, potrivit dispozitiilor C.Pr.Civ este procedura prin care debitorul se eliberează de obligatie, depunand obiectul obligatiei la dispozitia creditorului.

In cazul in care creditorul primeste de la debitor suma sau bunul oferit, executorul judecatoresc va intocmi un proces-verbal prin care va constata acceptarea ofertei reale.

Daca creditorul nu se prezinta sau refuza sa primeasca suma ori obiectul oferit, executorul judecatoresc va incheia un proces-verbal in care va consemna aceste imprejurari.

In baza procesului verbal, incheiat de catre executorul judecatoresc, debitorul va putea sa consemneze suma sau bunul oferit la institutia bancara, iar recipisa de consemnare se va depune la executorul judecatoresc care a trimis somatia de plata. Dupa consemnare, executorul judecatoresc va constata, printr-o incheiere data fara citarea partilor, efectuarea platii si liberarea debitorului. Incheierea se comunica creditorului in termen de 5 zile de la intocmirea acesteia.

In termen de 15 zile de la comunicarea incheierii, creditorul va putea cere anularea acesteia nerespectarea conditiilor de validitate, de fond si de forma, ale ofertei de plata si consemnatiunii, la judecatoria in circumscriptia careia s-a facut consemnarea.